Rock'n'swing-tanssit

 

Rock'n'swing-tanssilajeista

Yhteydenpito

Päivin rock'n'swing-tausta




Rock'n'swing-tanssilajeista

Rock'n'swing

Rock'n'swing on yleisnimitys rock'n'roll- ja swing-pohjaisille tansseille. Yleisimpiä Suomessa tanssittavia rock'n'swing-tansseja ovat fusku, jive, bugg, boogie woogie, lindy hop ja west coast swing.

SwingTeamin infoa rock'n'swing-tansseista.
Tommi Koivulan kirjoitus rock'n'swing-tanssien historiasta.

STUL:in kuvauksia STUL:in rock'n'swing-kilpatanssilajeista
.
Timo Arstilan swing-sivusto: www.swingtanssi.fi.

Rock'n'swing-tanssit Wikipediassa.

Swing dance in Wikipedia (in English).


Swing-tanssit

Swing-tanssit (engl. swing dances, jazz dances) on yleisnimitys swing-tyyppiseen musiikkiin tanssittaville ja/tai lindy hopista läheisesti periytyville tanssilajeille.

Lindy hop

Lindy hop on vanhin vielä aktiivisessa käytössä oleva kädenalitanssi. Lindy hop on niin hitaaseen kuin nopeaankin swing-musiikkiin tanssittavaa rennonletkeää pyörivää kädenalitanssia. Lindy hop syntyi Yhdysvaltojen mustien tanssijoiden keskuudessa swingjazz-musiikin kulta-aikana 20-40-luvulla. Lindy hop on kaikkien rock'n'swing-tanssilajien isoäiti; kaikki rock'n'swing-tanssilajit periytyvät suoraan tai välillisesti lindy hopista.
Lindy hopissa voidaan käyttää triple-, kick- ja single time (=groove/slow) -askellusta ja kuviot ovat useimmiten 6 tai 8 iskua pitkiä (=six tai eight count).
Lindy hop sosiaalitanssivideoklippejä ympäri maailmaa:
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9

Fusku

Fusku on suomalainen nimitys "hidas, hidas, nop-nop"-rytmityksiselle kädenalitanssille. Fusku on helppoa ja letkeää tanssia, ja helpon askelluksensa ansiosta se onkin usein se ensimmäinen kädenalitanssi, jotka tanssijat oppivat. Helpon askelluksensa ansiosta se sopii myös erittäin nopean musiikin tanssimiseen. Fuskua voi tanssia hyvin monenlaisiin musiikkeihin, mm. iskelmä-, pop- ja rock-musiikkiin. Maailmalla fuskun tyylistä tanssia kutsuttaisiin esim. nimillä single time swing, single step jitterbug tai single step east coast swing. Suomalaisten ihan ikioma erikoisuus on nk. puolikkaalla joustolla aitoon foksimusiikkiin tanssittu fusku.

"Swingfusku"

"Swingfusku" on oma nimitykseni helpolle ja letkeälle kansainvälisen tyyliselle, lähinnä swing-pohjaiseen musiikkin tanssittavalle tanssille, jossa käytetään fuskun kuvioiden lisäksi lindy hopin yksinkertaisimpia elementtejä, kuten esim. fuskusta tutulla "hidas, hidas, nop-nop" -rytmityksellä tehtäviä lindyn kuvioita. Kurssin edetessä mukaan tulee muitakin helppoja rytmityksiä ja mm. potkuaskellusta.

"Lavaswing"

"Lavaswing" on oma nimitykseni swing-pohjaiseen musiikkiin tanssittavalle rennonletkeälle kansainvälisen tyylin tanssille, jossa käytetään niitä lindy hopin elementtejä, joita on helppo yhdistää tanssijoiden jo osaamaan lavajiveen.
Maailmalla tällaisia tansseja ovat esim. east coast swing ja jitterbug.

Muut

Muita Suomessa tanssittavia swing-tanssilajeja ovat mm. balboa, laminu ja shag.

50's jive ja rock'n'roll

50-luvulla rock'n'roll-musiikin myötä lindy hopista kehittyivät jiveksi ja rock'n'rolliksi kutsutut tanssit. Askellus oli usein 6 iskun mittaiseen perusaskeleeseen perustuvaa (=six count) ja triple-, tap-, kick- ja single time (=slow) -rytmityksistä. Rock'n'rollissa oli usein mukana myös akrobaattisia kuvioita.

Video Linnanmäen jive-taistosta vuodelta 1954
Video jive- ja rock'n'roll-maaottelusta vuodelta 1958

Jive

70-luvulla jive otettiin kymmenenneksi kilpatanssilajiksi ja liitettiin tanssiotteensa vuoksi latinalaistansseihin. Tämän myötä jiveen tuotiin jivelle aikasemmin tuntemattomia latinalaistanssien elementtejä, kuten voimakas lantion käyttö. Latinalaispiirteidensä vuoksi kilpatanssijiveä ei yleensä lasketa rock'n'swing-tansseihin. Tänä päivänä sanalla jive viitataan usein kilpatanssijiveen (=ballroom jive) tai siihen pohjautuvaan seuratanssiin.

Lavajive

Lavajive on hyvin vapaasti ja monissa merkityksissä käytetty sana. Itse käytän sanaa lavajive kuvaamaan lavoilla käytettävää vapaamuotoista "jokamiehen" seuratanssijive-tyyliä, josta saattaa erottua musiikista ja tanssijan taustasta riippuen vaikutteita esim. kilpajivestä, 50's jivestä, fuskusta, boogie woogiesta ja lindy hopista. Etelä-Suomessa lavajive on usein boogie woogie ja swing-painotteista, muualla Suomessa enemmän jive-painotteista.
Jotkut käyttävät sanaa lavajive fuskun synonyyminä.

Rock'n'roll

80-luvulla rock'n'roll alkoi kehittyä korkeapotkuiseksi kilpa-rock'n'rolliksi koreografioineen ja huikeine akrobatiakuvioineen.

Boogie woogie

80-luvulla saksalaiset tanssijat alkoivat kaivata sitä originaalia 50-luvun koreografioimatonta kädenalitanssia, joka oli jäänyt ajan saatossa muutosten jalkoihin. He loivat 50-luvun jiven ja rock'n'rollin pohjalta tanssin, jonka nimesivät boogie woogieksi, koska nimet jive ja rock'n'roll viittasivat aivan eri tyylisiin tansseihin kuin 50-luvulla.
Boogie woogielle on ominaista mm. vahva musiikin ilmentäminen, hulluttelu, seuratanssinomaisuus (= vapaa vienti, ei koreografioituja kuvioita), linjassa tanssiminen ja ponteva triplestep-askellus.
Boogie woogieta tanssitaan 50-luvun henkiseen rock'n'roll- ja rythm'n'blues-musiikkiin.

West coast swing

West coast swing syntyi, kun kilpatanssijat alkoivat tanssia swingtansseja itselleen ominaisella kilpatanssin karaktäärillä. Westien kuviot ja liikeradat tuovatkin mieleen boogie woogien, mutta tanssin olemus taas cha cha:n. Westien perusta on rauhallista ja aistillista lipumista, mutta tätä perustaa voidaan rikkoa nopeilla pyörähdyksillä ja muilla yllätyksillä.
Westietä tanssitaan linjassa ja perusaskeleeseen kuuluu musiikin mukaan rytmitetty triplestep.
Peruskuviot ovat useimmiten 6 tai 8 iskun mittaisia (=six tai eight count).
Westietä tanssitaan hyvin monenlaiseen musiikkiin; usein rauhalliseen pop-musiikkiin, mutta myös hitaaseen discoon, souliin
, funkiin, rap:iin, rythm'n'bluesiin, swingiin, jne., n. tempoalueella 90-120 bpm.
WCS-videoklippejä: 1 | 2 | 3 | 4

Bugg

Bugg on ruotsalaisten oma versio kädenalitanssista. Tanssi on hyvin yleinen myös suomalaisilla tanssilavoilla. Perusmuodoltaan bugg on hyvin yksinkertaista: askellus on tasatahtista, yksi askel/isku, daami kiertää viejää myötäpäivää. Pidemmälle edettäessä lajissa riittää kuitenkin paljonkin haastetta. Bugg on elävä tanssilaji, jonka tyyli on jatkuvassa muutoksessa. Buggia voidaan tanssia hyvin monenlaiseen musiikkiin, mm. tasapoljentoiseen rock- ja pop-musiikkiin. Nimi juontanee juurensa jitterbug-nimiseen tanssiin.



Rock'n'swingtanssit Pohjois-Suomeen -projektit

Swing Sensation

Swingtanssit Pohjois-Suomeen -projektin lähtölaukaus Oulu Swing Sensation I tapahtui Oulussa 10.10.09.

Systemaattisesti etenevää Swing Sensation -projektia vetävät Timo Arstila ja Tii Alasimi.

Pohjoisen Suomen rock'n'swing -sähköpostilista

Pohjoisen Suomen rock'n'swing -sähköpostilista ja Swing Sensation -projekti ovat kaksi itsenäistä, mutta toisiaan tukevaa pohjoisen Suomen r'n's-elämän vireytymiseen tähtäävää projektia.

Pohjoisen Suomen rock'n'swing -sähköpostilistan tarkoituksena on yhdistää ja vahvistaa hajanaista ja vielä melko harvalukuista pohjoisen Suomen (=n. Seinäjoki-Joensuun pohjoispuolen) rock'n'swing-joukkoa.

Pääosin lista tullee toimimaan järjestävien tahojen ilmoituskanavana, mutta pahaksi emme varmasti pistä vaikkapa pohjoisen Suomen rock'n'swingin kehittämistä koskevia keskustelujakaan! Tai vaikkapa majoituskyselyjä! Listaa kannattaa käyttää hyödyksi myös etäisempien r'n's-kohteiden kimppakyytijärjestelyissä!

Listalle liittyminen: Lähetä tyhjä viesti osoitteeseen rocknswing_ps-subscribe@yahoogroups.com , tai pyydä minua liittämään sinut listalle.
(Huomioithan, että roskapostausten minimoimisen takia listalle voi lähettää postia vain siitä osoitteesta, jolla listalle on liittynyt!)

Listan nettisivu löytyy osoitteesta: http://groups.yahoo.com/group/rocknswing_ps

 


Rock'n'swing-taustani

Harrastus

Olen tanssinut boogie woogia helsinkiläisessä Rock'n'roll Dance Club Comets ry:ssä vuodesta 1995. Comets oli tanssiseurani Ouluun muuttooni, eli vuoteen 2005 asti. Viiden ensimmäisen rock'n'swing-vuoteni aikana osallistuin kaikkiin mahdollisiin kotimaisiin boogie woogie -leireihin mitä tarjolla oli. Lisäksi tanssin boogie woogia aktiivisesti mm. tanssilavoilla ja seuran bileissä.

Vuonna 1999 näin Herrängin kansainvälisellä tanssileirillä Ruotsissa mykistävän upeata tanssia, jota en ollut tunnistaa siksi samaksi tanssiksi, jota olin Suomessa nähnyt. Se oli lindy hop:ia! Siitä päivästä lähtien sydämeni on ollut myyty lindy hopille ja siitä lähtien olen käynyt lähes kaikki mahdolliset kotimaiset lindy hop -leirit. Ja tietysti tanssinut leirien iltabileissä ensimmäisten ja viimeisten joukossa! :) Myös Herrängin tanssileirillä olen käynyt kuutena kesänä viikon-kahden jaksoja bilettämässä. :) Lisäksi Etelä-Suomessa lindy hopia pääsee tanssimaan kiitettävästi myös lavoilla.

Kilpailu

Olen luonteeltani enemmän seuratanssija kuin kilpailija, mutta kilpailu-uraakin minulle on tästä huolimatta jonkin verran kertynyt. Osallistuin ensimmäisen kerran boogie woogie -kilpailuihin vuonna 1996. Hohdokkaimpia vaiheita rock'n'swing-kilpailu-urallani on nousu boogie woogien D-luokasta AB-luokkaan vajaassa vuodessa, parinani silloinen uusi tulokas Harri Salmi, sekä sijoittuminen Lindy Hopin SM-kisoissa neljänneksi, ensikertalaisen John Caesarin parina.

Muutamia rock'n'swing-kilpailutuloksiani:

2000
Boogie Woogie D-luokka, Turku, 1. sija
Boogie Woogie C-luokka, Kotka, 1. sija
Boogie Woogie C-luokka, Tampere, 1. sija
Boogie Woogie PM-kilpailut, 11. sija

2001
Boogie Woogie AB-luokka, Helsinki, 7. sija
Lindy Hop SM-kilpailut, Jyväskylä, 7. sija

2002
Lindy Hop SM-kilpailut, Helsinki, 4. sija

 

Tanssinopetus

Vuonna 2005 pääsin Oulun ammattikorkeakouluun opiskelemaan tanssinopettajaksi, päälajinani suomalaiset seuratanssit. Ensimmäisenä sivulajinani oli luonnollisestikin rock'n'swing-tanssit. Koulutuksessa meillä oli ainutlaatuinen tilaisuus saada juuri meille suunnattua yksilöityä opetusta rock'n'swing-tansseista ja niiden opettamisesta. Vierailevina rock'n'swing-opettajina meillä on ollut mm. Timo Arstila, Taina Kortelainen, Kati Vestman ja Ari Halinen, Tommi ja Pirjo Koivula sekä viime aikoina suuresti Suomen ja maailman swing-ajattelutapaa mullistanut Dax Hock! Koulun vierailijoiden tarjoamien koulutusten lisäksi käyn edelleen säännöllisesti rock'n'swing-leireillä, pääsääntöisesti viejän roolissa. Olen myös aktiivisesti mukana Swing Sensation -projektissa.

Oulussa vedin lindy hopin ja boogie woogien säännöllisiä viikkovalmennuksia kahden vuoden ajan. Lisäksi olen pitänyt Lindy Hop, Lavaswing ja Boogie Woogie -teemakursseja mm. Sodankylässä, Kittilässä, Rovaniemellä, Keminmaalla, Kemissä, Oulussa, Raahessa ja Seinäjoella. 2009-2012 huolehdin Lounais-Lapin rock'n'swing-tarjonnasta, osana Swing Sensation -projektia. Tällä hetkellä opetan Keminmaassa West Coast Swingiä, Lindy Hop:ia ja Boogie Woogia.

Opetuspareinani minulla on ollut rock'n'swing-kursseillani Reima Viiri (Keminmaa), Harri Marttila (Seinäjoki) ja Jannis Makropulos (Göteborg).